"Определено е имало подценяване на ситуацията и мерките за сигурност са под всякаква критика", подчерта Цветлин Йовчев.

"Има едно абсолютно недооценяване, игнориране и дори подигравателно отношение по отношение на сигнала за готвена терористична атака, подаден от САЩ. А според това, което излиза по медиите - сигналът е бил доста конкретен". Това каза по Нова бившият шеф на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в коментар на кървавата атака в Москва от петък вечер.

В сигнала се посочва, че "вероятно нападението ще е свързано с концерт, което е доста добра насока, за да планираш и да проведеш съответните мероприятия и да не допуснеш този атентат", отбеляза Йовчев.

В началото на месеца посолството на САЩ в Москва, а и посолствата на шест други западни държави, предупредиха за възможни нападения на обществени места, включително концерти. Но тъй като предупрежденията засягаха "следващите 48 часа", а през тях не последваха нападения, президентът Владимир Путин отхвърли "провокативните изявления" на западните посолства, докато говореше пред Федералната служба за безопасност (ФСБ) в началото на седмицата. 

След атентата съветникът на Белия дом по сигурността Джон Кърби заяви, че САЩ не са разполагали с предварителна информация за терористичното нападение в Москва.

Сега Йовчев подчерта, че от малкото кадри, показани от момента на стрелбата "се виждат доста слабости в сигурността".

"Не може на едно такова място, на което се събират над 6000 души - да нямаш елементарни мерки за сигурност. Оказа се, че на място дори не е имало полицейски патрули", посочи Йовчев. "Определено е имало подценяване на ситуацията и мерките за сигурност са под всякаква критика."

Цветлин Йовчев обясни, че всяко едно обществено место, където се събират големи групи от хора, би трябвало да има план за противодействие на терористични атаки. "И тези планове трябва да са част от общия план на града и от националния план. Това го има и в България, и във всяка една страна, която при съвременните условия се е сблъсквала с такива заплахи, независимо дали са провеждани пряко терористични атаки или не. И в този план би трябвало да бъдат разгледани всички сценарии на подобно нападение", изтъкна Йовчев.