Левоцентристки депутат от кюрдски произход спаси живота на сътрудник на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), получил сърдечна криза на парламентарно заседание, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Сердар Юксел от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се притекъл на помощ на сътрудника на АзГ, който припаднал на заседание на здравната комисия в парламента на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

"Видях, че той не реагираше, не дишаше, нямаше пулс", каза депутатът.

Юксел заяви, че веднага започнал да прави сърдечен масаж, а депутатката Сузане Шнайдер от Свободната демократическа партия (СвДП) направила изкуствено дишане уста в уста.

Когато след 10-12 минути на мястото пристигнал лекар от Бърза помощ, сътрудникът вече бил отново в съзнание.

Юксел е медик и от 15 години работи в интензивно отделение. Той е роден в германския град Есен, а родителите му са кюрди от Турция.

"За мен това беше нещо естествено. Изпълних дълга си и това е добре", заяви депутатът и прехвърли благодарността към болничния персонал, който спасява човешки живот всеки ден. "За мен това са истинските герои", каза той.

Говорителят на групата на АзГ в провинциалния парламент Михаел Шварцер потвърди спасителните действия.

"Колегите са оказали незабавна и много смела помощ на нашия сътрудник", каза той.

На снимката: Представители на ръководството на АзГ след изборите в провинция Хесен на 28 октомври. Партията влезе и в този регионален парламент