Германското правителство заяви днес, че ще наблюдава с повишено внимание рисковете от намеса или кампания за дезинформация от страна на Русия на изборите за Европейски парламент в края на месеца, предаде Франс прес.

"Не мога да ви посоча конкретни случаи тук, но от известно време е необходимо засилено внимание по този въпрос не само в Германия, а и на европейско равнище", заяви пред журналисти говорителят на канцлерката Ангела Меркел - Щефен Зайберт.

"Нашето засилено внимание не е неоснователно. Наблюдаваме внимателно дейността в интернет на различни международни източници, сред които е и Русия", каза Зайберт.

Говорителят отговори на медийни информации за влиянието, което Русия упражнява върху някои политически движения в Германия, особено върху крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" - главна опозиционна сила в парламента.

По същия начин еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова предупреди за това в интервю за германски всекидневник.

"Не трябва да позволяваме резултатите от изборите да бъдат фалшифицирани заради манипулации само в една от държавите членки" на ЕС, обясни Йоурова.

"Европа трябва да е нащрек, изборите за Европейски парламент са тест да видим дали защитните механизми срещу руска намеса действат", заяви за германската регионална медийна група Ер Ен Де литовският външен министър Линас Линкевичус.

"Не трябва да сме наивни: Москва се опитва да създаде състояние на постоянна нестабилност в ЕС и да се възползва от това в свой интерес", добави литовският министър.

След кампанията за последните парламентарни избори през 2017 г. Германия многократно е изразявала загриженост от руските опити за влияние над националния политически живот.

Руският премиер Дмитрий Медведев определи през март тези страхове като "абсурдна параноя".