Федералните власти в Германия са упълномощили криминалната полиция в столицата Берлин и провинция Северен Рейн-Вестфалия да разследват предполагаемия саботаж вчера по железниците в северната част на страната, заради който транспортът в региона спря за няколко часа, предадоха ДПА и Ройтерс.

Берлинската Служба за криминални разследвания (СКР) има пълномощия да разследва различни престъпления, включиелно политически мотивирани. Говорителка на службата каза днес, че още не е ясно дали повредите по ж.п. комуникациите са с политически подтекст, но се проучват всички възможни версии. Няма признаци засега за намеса на чужда държава или тероризъм, добави тя.

СКР разследва твърденията на германския железопътен оператор "Дойче бан", че е извършен "саботаж" срещу комуникационни кабели на компанията в събота сутринта. Източници от службите за сигурност казаха, че са били повредени оптични кабели в берлинския квартал Хохеншонхаузен, а също в град Херне в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Резервните системи на "Дойче бан" също са отказали вследствие на нанесени повреди на оптични кабели в берлинския ж.п. възел Каровер Кройц и на други места в Западна Германия.

Федералният министър на транспорта Фолкер Висинг заяви, че кабелите са били прерязани "злонамерено и умишлено". По думите му "структурното планиране на този саботаж" води до заключението, че става дума за акт на тероризъм.