Техническият проблем, заради който тази сутрин движението на железниците в Северна Германия бе преустановено за три часа, е възникнал в резултат от саботаж, предаде ДПА, като се позова на източник от държавния железопътен оператор "Дойче бан".

"Заради саботаж, при който бяха засегнати кабели, тази сутрин "Дойче бан" трябваше да преустанови трафика в северната част на страната в продължение на близо три часа", е заявил той.

По-рано днес компанията каза, че е била нарушена работата на комуникационната система, отбелязва Ройтерс.

Сп. "Шпигел" съобщи, позовавайки се на свой източник от службите за сигурност, че кабелите от радиокомуникационната система са били прекъснати на две места.

Следобед "Дойче бан" написа в "Туитър", че все още има затруднения в трафика на железниците, добавя БТА.

Сутринта движението на влаковете е било преустановено в провинциите Хамбург, Шлезвиг-Холщайн, Долна Саксония и Бремен. Това се е отразило и на международните линии, които свързват Германия с Дания и с Нидерландия.

През последните години "Дойче бан" все по-често има проблеми със закъснели и отменени влакове заради слабости в инфраструктурата, отбелязва Ройтерс.

Днешният инцидент обаче е тревожен сигнал, след като неотдавна НАТО и ЕС подчертаха нуждата от предпазването на критична инфраструктура във връзка с течовете по газопроводите "Северен поток".