Германия анулира лиценза на иранската авиокомпания "Махан Еър", тъй като превозва военно оборудване и персонал до Сирия и други зони на военни действия в Близкия изток, заяви днес германското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Според информационната агенция това става след силен американски натиск върху Берлин. САЩ наложиха санкции на "Махан Еър" през 2011 г. на основание, че оказва финансова и друга подкрепа на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, и настояваха пред европейските си съюзници да направят същото.

Забраната на достъпа до въздушното пространство на Германия влиза в сила незабавно, посочи говорител на външното министерство.

Мярката не е знак за планове за връщането на по-широките санкции срещу Иран, подчерта германски правителствен източник.

Германският правителствен говорител Щефен Зайберт отрече решението за забраната да е резултат от американски натиск.

"Решението ни се основава на съображения за сигурност", заяви той на редовна пресконференция. Не може да се изключва възможността тази авиокомпания да превози до Германия товар, който застрашава сигурността ни. То се базира на това, че знаем за предишни терористични дейности на Иран в Европа, добави говорителят.

Цитиран от Асошиейтед прес говорител на германското външно министерство каза, че решението цели гарантиране на външнополитическите интереси на Германия и интересите й в областта на сигурността. Кристофер Бургер цитира нарастващ брой свидетелства за иранска разузнавателна дейност в Европа.

"Махан Еър" е основана през 1992 г. и е първата частна авиокомпания в Иран. Тя разполага с най-големия самолетен парк в страната и извършва полети до множество европейски страни, в това число Франция, Италия, Испания и Гърция. Авиопревозвачът изпълнява няколко полета седмично между Техеран и германски градове.

Американският посланик в Берлин Ричард Гренел, който отдавна изказва възражения срещу полетите на "Махан Еър" до Германия, приветства забраната.

"Махан Еър" е превозвала терористи, оръжия, оборудване и пари до различни места по света, подпомагайки действащи с подкрепата на Иран терористични групировки. Използването на "Махан Еър" в помощ на режима на Асад в Сирия например съдейства за огромно човешко страдание, насилие и политическа нестабилност, които се почувстваха в цял свят, отбеляза в изявление Гренел.