Германия налага забрана за влизане на 18 саудитски граждани, за които се смята, че са свързани с убийството на журналиста Джамал Кашоги. Това съобщи днес външният министър Хайко Маас в кулоарите на среща на ЕС в Брюксел, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Кашоги, който имаше колонка във в. "Вашингтон пост" и бе остър критик на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, бе убит на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Наложената от Германия забрана означава, че тя важи за всичките 26 държави от Шенгенското пространство, предаде Асошиейтед прес. Решението е било съгласувано с Франция и с Обединеното кралство, което е извън Шенген.

Имената на санкционираните лица не бяха оповестени заради германските закони за защита на личните данни. Германия обаче ще вкара имената на санкционираните в информационната система на Шенген.

Международната общност оказва натиск върху Рияд да предостави повече информация за убийството. Министерството на външните работи на Германия призова миналата седмица Саудитска Арабия за прозрачно разследване, след като Рияд обяви, че е повдигнал обвинения на 11 души във връзка с убийството.

Шенгенското пространство или шенгенската зона включва 25 европейски държави, които по правило са премахнали граничния контрол помежду си и са страни по Шенгенското споразумение от 1985 г. В последните години редица страни върнаха граничния контрол заради миграционната криза.

Почти всички държави-членки на Европейския съюз прилагат споразумението. Изключение правят Кипър, България, Румъния и Хърватия, Ирландия и Великобритания (вкл. Северна Ирландия).

Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които не членуват в ЕС, прилагат шенгенските правила.

От началото на октомври 2017 г. Европейският парламент даде достъп на България и Румъния да информационнате система (ВИС) на Шенгенското пространство (след предложение на Европейския съвет).

Междувременно Германия ще прекрати и доставките на оръжие за Саудитска Арабия заради случая с убийството на журналиста, съобщиха от германското министерство на икономиката. Това включва и доставките на оръжие, които вече са били одобрени, посочиха от министерството.

Берлин по-рано бе предупредил, че повече няма да доставя оръжие за саудитското кралство и че ще извърши проверка на вече дадените разрешителни за износ.

Опитите и други страни членки на Европейския съюз да бъдат убедени да последват германския пример не дадоха резултат. Като основен противник на идеята се очерта френският президент Еманюел Макрон.

Говорител на германското министерство на икономиката отбеляза днес, че правителството предприема действия, насочени срещу притежателите на валидни индивидуални разрешителни за износ с цел да бъдат прекратени доставките на оръжие от Германия за Саудитска Арабия.

Решението на германското правителство ще засегне износа на 20 чисто нови бойни катера за Саудитска Арабия, два от които са вече построени, а други осем са в процес на построяване.