Партиите от крехката правителствена коалиция на германската канцлерка Ангела Меркел успяха да се споразумеят след трудни преговори по стратегия за климата, включваща инвестиции за най-малко 100 милиарда евро до 2030 година под натиска на мащабни демонстрации в цяла Германия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Сумата ще бъде инвестирана за защита на климата и енергийния преход, се казва в заключителен текст, оформен след 18 часа трудни преговори между консерваторите на Меркел и социалдемократите.

Правителството планира да похарчи 54 милиарда евро през първите четири години от плана - до 2023 година - уточни пред журналисти министърът на финансите Олаф Шолц.

Предвидени са мерки за насърчаване на германците да намалят замърсяващите емисии и страната да навакса закъснението и да постигне целите си за намаляване на замърсяващите емисии.

Документът, включващ 86 милиарда евро инвестиции за обновяване на железопътната мрежа, разпределени между правителството и жп компанията Дойче Бан (Deutsche Bahn), предстои да бъде приет на министерски съвет.

Съобщението за плана бе направено в момент, когато 100 000 демонстранти се събраха пред емблематичната Бранденбургска врата в Берлин през днешния световен стачен ден в защита на климата.

Германското правителство ще увеличи стимулите за закупуване на електрически автомобили и ще увеличи тол таксата за камиони от 2023 година, според документ, видян от Ройтерс.

Всички постъпления от новата система за търговия с емисии ще се реинвестират за борба с климатичните промени или ще се връщат на гражданите под формата на финансови облекчения.

Една от трудностите при преговорите е била за установяване на достатъчно висока цена на бензина, дизела и газа, за да се насърчават потребителите да избират по-малко замърсяващи решения, като в същото време да не се предизвиква общественото мнение, уточнява АФП.

Правителствената стратегия включва множество мерки за намаляване на парниковите емисии в енергетиката, строителството, селското стопанство, промишлеността и транспорта. Това включва насърчаване на ползването на обществен транспорт и влакове, както и увеличение на цените за самолетните пътувания в Германия. Предвидени са и субсидии за разработка на електрически автомобили и ефикасно и чисто индивидуално отопление.