Германия все още не е готова да изпрати крилати ракети с голям обсег на Украйна въпреки многократните молби от страна на украински представители, каза днес германският министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от ДПА.

"По отношение на оръжията с голям обсег искам да кажа много ясно, че все още сме в предпазлива позиция - точно както американските ни партньори, между другото", каза Писториус по време на посещението си в Литва за среща с лидери от НАТО.

В края на май Украйна поиска крилати ракети "Таурус" от Германия. Берлин обаче остава предпазлив за доставките на ракети, с които Киев би могъл да стреля директно по руска територия, добавя БТА.

Ракетите "Таурус КЕПД 350" са произведени съвместно от Германия и Швеция и имат обсег до 500 километра.

В същото време министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс каза, че ракетите с голям обсег "Сторм Шадоу", които Лондон изпрати на Киев, са оказали въздействие на бойното поле в конфликта между Русия и Украйна, предаде Ройтерс.

"Ракетите "Сторм Шадоу" са оказали значително въздействие на бойното поле", каза Уолъс пред депутати. Той допълни, че ракетите имат ефект върху руската армия.