Германската прокуратура заяви, че е арестувала учен, заподозрян в шпионаж в полза на Русия, предадоха световните агенции. Изследователят, идентифициран като Илнур Н., е с руско гражданство и работи в германски университет. Той е бил арестуван в петък, допълва БТА.

За арестувания има "сериозни подозрения, че поне от началото на октомври миналата година е бил използван от руска разузнавателна служба", заяви прокуратурата на Карлсруе, която е натоварена да преследва заподозрените в шпионаж.

Арестуваният се е срещнал поне три пъти със служител на руска разузнавателна служба в периода от октомври миналата година до юни тази година и получавал пари в брой в замяна на информация.

По време на най-малко две от тези срещи той е предоставил информации на руския служител, касаещи университета, в който е работил.

Засега няма реакция нито от Германия, нито от Русия на информацията. Отношенията между двете страни са обтегнати заради украинската криза, заради обвиненията в кибершпионаж, отправяни срещу Москва и заради опита за отравяне на руския опозиционер Алексей Навални.

В началото на пролетта Италия обяви, че е експулсирала двама руски служители след арестуване на местопрестъплението на италиански военноморски офицер, който предавал на руски военен класифицирани документи.

Много руски дипломати, обвинени в шпионаж, бяха експулсирани в последните месеци от България, Нидерландия, Австрия, Франция и в Чехия. Всеки път Москва реагираше по аналогичен начин, като същевременно казваше, че обвиненията срещу нея са неоснователни и русофобски.