Според изданието, цитирано от "Инвестор" основният поддръжник на проекта в предишното правителство на Германия са били социалдемократите. След изборите през септември обаче те отказаха да правят нова коалиция с партията на Ангела Меркел и са в опозиция.

Според депутата Норберт Рютген, част от Христиандемократическата партия, новото правителство ще бъде по-критично към проекта.

Financial Times обръща внимание на връзката между социалдемократите и руските енергийни гиганти. През септември бившият канцлер Герхард Шрьодер стана председател на "Роснефт". Той е и председател на проектната компания Nord Stream 2, която трябва да реализира проекта за разширяването на съществуващия газопровод по дъното на Балтийско море.

В момента Берлин активно лобира за реализирането на "Северен поток" 2, като посочва, че 9,5 млрд. евро, каквато е цената на газопровода, ще донесе сигурност на доставките на природен газ в общността.

Срещу проекта обаче се изправят държави от Източна Европа, чийто аргумент е, че той увеличи зависимостта на Европа от руски газ и ще разцепи блока. Реализацията на "Северен поток" 2 беше поставена под заплаха от санкциите на САЩ срещу енергийния сектор на Русия.

Вчера и Брюксел предложи да се затегнат правилата при реализацията на газопроводи под юрисдикцията на европейските държави. В Германия изглеждат готови да се откажат от "Северен поток" 2 и по друга причина - засилване на връзките с Франция. Другите страни в ЕС ще започнат да се опасяват, че са "втора категория" членство, ако съюзът между Берлин и Париж укрепне, смята Рютген.

Отказ от "Северен поток" 2 може да успокои подобни притеснения, обяснява още той.