Очакваше се пандемията от коронавируса да бъде единственият въпрос в дневния ред на годишната сесия на Световната здравна организация (СЗО), но геополитическото напрежение във връзка със статута на Тайван ще се окаже в светлината на прожекторите на започващия днес двудневен форум, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В навечерието на сесията на 194-те страни, членуващи в СЗО, която тази година ще бъде онлайн, Съединените щати проведоха кампания с цел на Тайван да му бъде позволено да участва като наблюдател след тригодишно отсъствие от срещите на организацията. Китай блокира участието на Тайван от 2017 г., тъй като смята, че островът е китайска територия.

САЩ и Тайван бяха подкрепени от Япония, някои европейски държави, сред които Германия, а също така страни от Карибския регион и Централна Америка.

Очаква се въпросът да провокира дипломатическо напрежение, тъй като повечето африкански страни подкрепят позицията на Китай, който е основен инвеститор в африканския континент.

Случаят с Тайван е само един от начините, чрез които Вашингтон се противопоставя на Китай в СЗО, отбелязва ДПА. Американският президент Доналд Тръмп преустанови финансирането на базираната в Женева организация, след като я обвини, че е помогнала на Пекин да скрие колко разпространено и опасно е заболяването Covid-19, появило се в края на миналата година в китайския град Ухан.