Началникът на украинския генерален щаб Валерий Залужни каза днес, че ситуацията на фронтовата линия не е в патово положение, предаде Ройтерс.

В коментари, публикувани миналия месец, генерал Залужни описа войната с Русия като преминаване към нов етап на статични и настъпателни боеве и, правейки сравнение с Първата световна война, заяви, че е достигнато технологично ниво, което "ни поставя в патова ситуация".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по-късно отрече да има безизходица във войната, допълва БТА.

Запитан днес дали смята, че ситуацията на бойното поле е в задънена улица, Залужни отговори с "не", предаде украинската медия "РБК-Украйна". Той отказа да коментира дали Украйна планира да продължи контранастъплението си и през зимата.

"Това е война, не мога да кажа какво планирам и какво трябва да направим. Тогава щеше да бъде шоу, а не война", заяви той.

Украинското контранастъпление тази година отбеляза малък напредък срещу дълбоко укрепените руски позиции. Високопоставен военен командир каза пред Ройтерс, че войските на фронтовата линия изпитват недостиг на артилерийски снаряди и са ограничили някои военни операции заради липса на чуждестранна помощ.

Залужни обяви, че негов кабинет е бил подслушван, имало устройства и на други места

Главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни обяви официално днес, че в един от работните му кабинети е открито подслушвателно устройство, и намекна, без да дава подробности, че подобни устройства са намерени и на други места, предаде Асошиейтед прес. Генерал Залужни коментира пред украински медии вчерашното изявление на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), че е започнала разследване във връзка с неработещо "техническо устройство".

АП посочва, че подозренията веднага са паднали върху Русия, която вече почти 22 месеца води война в Украйна. "Имам няколко работни кабинета. Случи се в един тях", каза Залужни. "Проверихме (стаята) и открихме (устройството)", допълни той.

Генералът заяви още, че подслушвателни са открити не само в негов кабинет, но не даде повече подробности и не изясни дали в помещенията на генералния щаб на украинската армия е намерено повече от едно устройство.

Според АП неясните изявления са оставили редица въпроси без отговор, а и е нямало повече коментари от украински представители. Агенцията отбелязва, че разузнавателните служби и на Русия, и на Украйна, проявяват значителна активност в хода на войната.

Според властите в Киев е имало десет опита за убийство на ръководителя на украинското военно разузнаване Кирило Буданов от страна на руската Федерална служба за сигурност (ФСС). Миналия месец неговата съпруга премина лечение за отравяне с тежки метали.

В същото време украинската разузнавателна служба организира саботажи далеч от фронтовата линия, сочат информации, на които се позовава АП.

Отделно от това агенцията отбелязва, че артилерийските бомбардировки продължават да отнемат живота на цивилни в хода на зимните бойни действия на фронта, водени в кал и сняг. Двама украински граждани са били убити, а най-малко двама - ранени, през изминалото денонощие, съобщиха от канцеларията на президента на страната Володимир Зеленски днес.

На север руската армия продължава да обстрелва село Краснополе в Сумска област, убит е един цивилен и са нанесени разрушения на жилищни сгради. На юг 81-годишен мъж е загинал на улицата по време на обстрел по центъра на град Херсон.