Генерал Виктор Афзалов, началник на Генералния щаб на Въздушно-космическите сили на Руската федерация, е назначен за временен главнокомандващ на мястото на генерал Сергей Суровикин, който изчезна след бързо приключилия бунт на "Вагнер" срещу командването на въоръжените силиразкрива,  "информиран източник" на РИА Новости.

"Бившият ръководител на руските въздушно-космически сили Сергей Суровикин е бил освободен от длъжност и генерал-полковник Виктор Афзалов, началникът на генералния щаб на ВВС, временно ще изпълнява длъжността на командир на въздушните сили", казва източникът на РИА Новости.

Суровикин е бил освободен от длъжност поради "преместване на друга работа". Според източника на изданието след това той е престанал да бъде заместник-командир на силите за специални операции. Членовете на неговия екип също са подадоли оставки - неговият заместник генерал-лейтенант Андрей Юдин и командващият 4-та армия на ВВС и ПВО генерал-майор Николай Гостев, съобщава вестник "Известия", позовавайки се на източници.

Според някои медии към настоящия момент Суровикин е на "кратка ваканция". На 13 юли генерал-лейтенант Андрей Юдин съобщи за портала URA.RU, че командващият 4-та армия на ВВС и ПВО Николай Гостев е излязъл в отпуск. Армията под командването на генерал-майор осигурява защита на Черноморското крайбрежие, Крим и Запорожие от въздуха.

До момента за кадровата ротация в армията няма официални коментари от Министерството на отбраната.

По време на бунта през нощта на 23 срещу 24 юни Суровикин, който в един момент командваше така наречената от Москва "специална военна операция" в Украйна, публикува видеообръщение, в което призова лидера на наемниците от "Вагнер" Евгений Пригожин да се откаже от намеренията си, въпреки че изглеждаше, че изпитва неудобство и не носеше отличителните си знаци.

След като метежът приключи с преговори и споразумение, руски и чуждестранни новинарски агенции публикуваха непотвърдена информация, че срещу Суровикин е започнало разследване за възможно съучастие в бунта и че той е под домашен арест.

Новият шеф на руските въздушно-космически сили Виктор Афзалов е роден на 9 юни 1068 г. Той вече е изпълнявал тази длъжност, когато Суровикин бе определен като командващ Обединената група войски и сили на Русия за военните действия в Украйна.

Суровикин си спечели прякора "Генерал Армагедон" по време на руската военна интервенция в Сирия, посочва Ройтерс. Той бе поставен начело на руските военни операции в Украйна миналия октомври, но през януари на поста бе назначен началникът на руския генерален щаб генерал Валери Герасимов и Суровикин стана негов заместник.