"Внушението, че България има нещо общо с взривяването на Кримския мост не е случайно. На Русия ѝ е необходимо да дефинира международно участие срещу нейните интереси и по този начин да се следва линията на Владимир Путин, че тази война не е между Украйна и Русия, а че са замесени и западните страни". Такава теза изрази в "Денят на живо" бившият зам.-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов. Според него страната ни е изчистила своето име.

"Това е едно хибридно действие срещу България. Да се ерозира общественото доверие в правителството, в нашите специални служби, да се появи едно съмнение. От друга страна - да се ентусиазира и мобилизира проруският елемент в България", каза още той.

Според него случилото се на Кримския мост е подготвено в Русия и извършено от нея. "Всички останали страни бяхме намесени, за да се създаде международен елемент в тази война. Не е възможно да се преминат толкова граници, да се пренесе толкова голямо количество взривно вещество, без то да бъде засечено. При това да влезе и в Русия", подчерта бившият зам.-министър на отбраната.

Той каза още, че руснаците нямат интерес да кажат истината. "Аз чета и следя някои инсинуации, където във фалшиви новини едва ли не украинците са потвърдили, че имат някакво участие. Щом се работи упорито в посоката да се докаже, че украинската страна има участие, има нещо, което не е достатъчно ясно за разследващите руски екипи или нещо се укрива", добави Запрянов.

Бившият зам.-министър на отбраната заяви, че ако е използван термитен взрив, то тогава нещата "опират до Русия", защото "само те имат такава технология", но не и Украйна.

"Подозрението е, че използването на взрива на моста се използва незабавно от Путин да извърши бомбардировки и ракетни удари по цивилна инфраструктура, все едно извърши терористичен акт. Подозрението е дали този взрив не е инсинуация, която да развърже ръцете за такъв тип бойна дейност в Украйна", каза още Запрянов.

На въпрос дали има опасност новата фаза от войната да бъде серия от терористични атаки, които да се изнесат и в други държави, включително и в България, той уточни: "Не смятам, че има опасност, особено за нашата страна. Иначе между двете държави - да, диверсионно-разузнавателни действия се използват".

Коментар от него дойде и за позициите на някои държави, че няма да приемат руски бежанци, за да не влязат хора, които биха извършили терористични актове. "Винаги в тези ситуации е възможно инфилтрирането на хора с други задачи, поставени от специалните служби на Русия. Това налага внимателно преценяване. Трябва да се преценява информацията за всеки един", е неговото мнение.