Руският газов монополист "Газпром" спира газа по "Северен поток" за три денонощия.

От 31 август до 2 септември ще се прави ремонт на единствения останал да работи газоизпомпващ агрегат, съобщава ТАСС. Така доставките на синьо гориво към Германия ще бъдат напълно преустановени за този период от време, цитира съобщението на компанията руската държавна агенция.

Съвместно със специалисти от Siemens, според съществуващия договор, ще бъде правено техническо обслужване и планово-предупредителни дейности на компресор Trent 60, който сега работи на газопровода. Припомня се, че в съответствие с техническата документация компанията Siemens трябва да провежда техническо обслужване на всеки 1000 часа.

Уточнява се още, че след завършването на ремонта и при липса на технически неизправности агрегатът за транспортирането на газ ще бъде възстановен до нивото от 33 млн. кубически метра на денонощие, отбелязва "Газпром".

Подчертава се, че на фона на новината за спирането на газа по "Северен поток", цената му за Европа на Лондонската борса в петък е превишила 2700 долара за първи път от началото на март, като е скочила с повече от 5%.

От 27 юли насам газопроводът "Северен поток" действа само на 20% от максималната си мощност заради спирането на няколко газови турбини, една от които, изработена в Канада от Siemens Energy, е била изпратена за ремонт в Монреал. Заради санкциите спрямо Москва, които Отава подкрепя, производителят отказа да върне отремонтираното оборудване в Германия, въпреки молбите на Берлин. По този начин в състояние на работещ режим е само една турбина.