До ожесточени сблъсъци с полицията и използване на сълзотворен газ, палки и водни оръдия се стигна на поредните протести във Франция срещу пенсионната реформа, преминали този път под мотото на международния празник на трудещите се 1 май. Съобщава се за пострадали и сред демонстрантите, и сред органите на реда. 

Най-малко 108 полицаи и жандармеристи са били ранени днес във Франция, от които двайсетина в Париж по време на сблъсъци в хода на протестите срещу пенсионната реформа, предаде Франс прес, като се позова на френския вътрешен министър Жералд Дарманен.

Още снимки вижте ТУК>>

291 души са били арестувани в цялата страна, от които 90 в Париж, информира БТА. Дарманен осъди насилието и каза, че такъв голям брой на ранени полицаи и жандармеристи на 1 май е изключителна рядкост в страната.

Един от ранените полицаи е в сериозно състояние, след като е бил ударен с "коктейл Молотов" и лицето и ръцете му са били обгорени, каза Дарманен.

По данни на френските синдикати 2,3 милиона французи са участвали в първомайски демонстрации и в протести срещу пенсионната реформа в цяла Франция днес, съобщава БТА. Според данни на френското вътрешно министерство участниците в демонстрациите и протестите са били 782 000. Твърди се, че демонстрациите в страната са били поне 300.

Снимка: БТА

До напрежение и намеса на силите на реда се стигна в Париж, Лион и Нант, като на места полицията използва сълзотворен газ и водно оръдие. Най-малко 60 души бяха задържани, а един полицай беше тежко ранен.

Според полицията 8700 души са протестирали срещу реформата в Страсбург, 7300 в Лил, 11 000 в Марсилия, 13 500 в Тулуза и 14 000 в Клермон Феран.

Синдикатите говорят за двойно повече участници в протестните прояви в тези градове. 

Снимка: БТА

Въздушният трафик беше нарушен, като 25 до 33% от полетите бяха анулирани на големите френски летища заради протестите срещу реформата.

Снимка: БТА

В Париж пък традиционното първомайско шествие започна в 14 часа, местно време, от "Площада на нацията", като там участваха представители на синдикати от целия свят.

Снимка: БТА

За 1 май в страната бяха мобилизирани 12 000 полицаи и жандармеристи, от които 5000 само в Париж. В даден момент там се наложи полицията да използва сълзотворен газ заради прерастване на протестите срещу пенсионната реформа в насилие. Сълзотворен газ беше използван и в Нант.

Крайнодясната партия "Национален сбор" пък организира празник по повод 1 май под надслова "Празник на нацията" в град Хавър. Там лидерката на "Национален сбор" Марин Льо Пен разкритикува френския президент Еманюел Макрон, наричайки го "откъснат от реалността, изолиран и под обсада".

Снимка: БТА

Това е 13-ият ден на общонародна мобилизация срещу пенсионната реформа във Франция.

След като пенсионната реформа бе приета и обнародвана, президентът на Франция Еманюел Макрон обяви на 17 април, че си дава срок от 100 дни за успокояване на нацията.

Снимка: БТА

По-рано през седмицата премиерката Елизабет Борн бе натоварена от него да представи пътна карта с инициативи, насочени за постигане на това успокоение. Предстои Борн да изпрати и покани към синдикатите за консултации относно бъдещите действия на властите в областта на социалното осигуряване и трудовия пазар.

Снимка: БТА