Белият дом обяви, че от пътниците вече няма да се изисква да са ваксинирани срещу COVID-19, за да влязат в САЩ, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

На 11 май, когато в САЩ приключва извънредната ситуация, свързана с коронавируса, ще отпадне изискването за ваксинация срещу COVID-19 за хората, пътуващи с международни полети, и за федералните служители, посочи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

През февруари Камарата на представителите в американския Конгрес гласува за отмяна на изискването повечето чуждестранни пътници да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 - едно от малкото все още действащи ограничения за пътуващите, свързани с пандемията.

През юни миналата година правителството на Байдън се отказа от изискването хората, пристигащи в САЩ със самолет, да са с отрицателен тест за ковид, но запази изискванията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) за ваксинация на повечето чуждестранни пътници.

Правилата попречиха на сръбската тенис звезда Новак Джокович да участва в някои турнири в САЩ, тъй като не е ваксиниран срещу COVID-19, но от 12 май той ще може свободно да се състезава на големи американски турнири като Откритото първенство на САЩ.

Министерството на вътрешната сигурност също заяви вчера, че от 12 май вече няма да изисква от пътниците, които не са американски граждани и влизат в страната през сухоземни контролни пунктове или с фериботите, да бъдат ваксинирани срещу коронавирус и да представят доказателство за ваксинацията при поискване.

Правилата, наложени от американското правителство през септември 2021 г., задължаваха около 3,5 милиона федерални служители и хора, работещи по договор, да се ваксинират, като при отказ те биваха уволнявани или им се налагаха дисциплинарни наказания. Тези правила обаче не се прилагат вече повече от година след поредица съдебни решения.

През март федерален апелативен съд потвърди решение, блокиращо прилагането на изискването за ваксиниране на служителите.

САЩ въведоха изискването за задължителна ваксинация, за да забавят разпространението на коронавируса. Белият дом съобщи, че от януари 2021 г. насам смъртните случаи от КОВИД-19 са намалели с 95%, а хоспитализациите - с близо 91%. Според правителството смъртните случаи, свързани с ковид, са на най-ниското си равнище от началото на пандемията, отбелязва ДПА.

"Макар че ваксинацията остава един от най-важните инструменти за запазване на здравето и безопасността на служителите и за ефективността на работните места, сега се намираме в различна фаза, когато тези мерки вече не са необходими", се казва в изявлението на Белия дом.

В началото на пандемията през март 2020 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп наложи забрана за пътуване в страните, силно засегнати от коронавируса, включително Китай и 26 европейски държави.

Франс прес припомня, че САЩ официално са страната с най-много починали от ковид - над един милион души, а също, че 270 милиона американци са с поне една доза ваксина срещу COVID-19.