След двегодишно затишие отново се задава мигрантска криза на Балканите. Край Солун се събират хиляди бежанци, които искат да тръгнат към Западна Европа по Балканския маршрут след анонимен призив в социалните мрежи.

Бежанците се групират край лагера Диавата край Солун. Над хиляда бежанци и мигранти напуснаха лагера "Диавата" до Солун и направиха опит да се отправят към границата със Северна Македония. Полицейски части прекъснаха движението по пътя към Идумени и използваха сълзотворен газ, за да принудят мигрантите да се завърнат обратно в лагера. Бежанците се настаниха на палатки и отказват да се подчинят на властите.

Сред протестиращите има много майки с деца. Исканията на мигрантите са да ги допуснат да се придвижат до Германия.

Медиите информират, че граничните власти в Северна Македония са взели мерки и са засилили граничната охрана. От гръцка страна има сили на европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс".

Засилва се натискът на мигранти, които влизат през сухопътната граница от Турция. Властите разследват активисти на неправителствени организации, които провеждат агитация сред мигранти и бежанци за неподчинение.

Върховният комисариат на ООН за бежанците предупреди мигрантите, че нелегалното прекосяване на границите е "рисковано и опасно".