Украйна, която понася ударите на световната финансова криза, трябва да плати за получения руски газ сметка от около 338 млн. евро за октомври. Затова, отбелязва Путин, ЕС трябва да отпусне пари на Украйна.
Засега обаче Европейската комисия в Брюксел не променя позицията си. Изглежда, че никой не очаква повторение на газовата криза от януари, когато спорът между Москва и Киев за цените и плащанията доведе до спиране на доставките, в резултат на което голяма част от Европа трепереше от студ няколко седмици. "Вече платихме на Украйна 2,5 мрлд. долара, така че те (ЕС) трябва да могат да заделят някакво си милиардче. Те имат пари", заяви Путин след разговори в Москва с датския си колега Ларс Льоке Расмусен в началото на седмицата.
Той очевидно имаше предвид таксите, които Русия плаща на бившата съветска република за транзит на газ към Западна Европа. Русия все още им взема по-ниска цена за руския газ спрямо пазарната, която плащат европейските клиенти на Газпром.
Украинският президент Виктор Юшченко вижда нещата по различен начин. Той все още критикува газовата сделка, сключена след дългите преговори през януари между Путин и украинския премиер Юлия Тимошенко. Юшченко е недоволен например, че Тимошенко е подписала договор, според който Украйна трябва да купува поне 52 млрд. куб. метра руски природен газ годишно. Този обем е твърде голям и поставя Украйна пред риска от глоби за закъсняване с плащанията, посочва Юшченко. Според медийни информации досега през тази година Украйна е консумирала едва около половината от договореното количество. Освен това украинският президент иска да увеличи транзитните такси за транспортирането на руския газ. Накратко, той настоява за предоговаряне на споразумението.
Високопоставени представители в Москва не искат да слушат оплакванията на Юшченко и в момента се опасяват че Киев, който има финансови проблеми, като дори не му достигат средства за борба с грипната епидемия, може да изостане с плащанията. Говоритeл на Юшченко даде да се разбере обаче, че Украйна няма да печата пари, за да плати сметките си. Ако Украйна наистина не успее да покрие финансовите си задължения, руската държавна газова компания
Газпром може отново да спре доставките, както направи през януари тази година и през януари 2006 г., което доведе до недостиг на доставки в ЕС. Този път Москва се опитва да "източи" пари от Брюксел, а не от Киев.
Междувременно стана ясно, че Украйна е платила на Русия за октомврийските доставки на природен газ. Това  заяви украинският премиер Юлия Тимошенко, след като руският й колега Владимир Путин предупреди за евентуални последствия, ако задълженията не бъдат изплатени навреме, предаде АФП.
"Днес ние платихме на Русия следващите 500 милиона долара (336 милиона евро)", заяви Тимошенко по време на посещението си в източния украински град Мариупол.