Европейската комисия е твърде вероятно да задвижи процедура за налагане на юридически санкции срещу страната", съобщава, БТА, цитирайки в. "Катимерини". Изданието припомня, че подобна процедура срещу Гърция е била задвижвана и преди отЕврокомисията през 2007 г., когато Атина предостави такива неверни данни за дефицита си през 2004 г.

Гръцкото финансово министерство разпространило съобщение, в което се казва, че ЕК е описала в доклад извършеното от предишния кабинет и за предоставени от него неверни данни, и че данни за реалното финансово състояние на държавата са били разкрити миналата година.

През октомври Гърция шокира финансовите пазари и другите страни-членки на ЕС, обявявайки, че през 2009 г. бюджетният й дефицит ще възлезе на 12,5% , далеч над предвидените през пролетта 3,7%.

Спешни мерки от Гъция за изваждане на икономиката й от кризата и за постигане на икономически растеж поиска и президентът на ЕС Херман ван Ромпой, който вчера бе в Атина за разговори с гръцкия премиер Георгиос Папандреу. "Сто дни сърбежи и лутане", така в. "Апогевматини" определя първите сто дни на "кабинета Папандреу", като подчертава, че обществото го чака жестока данъчна инвазия, увеличаване на налозите и акцизите, замразяване на заплати и пенсии и други.