Обща стачка, придружена с демонстрации срещу мерките за икономии в Гърция, ще предизвика днес нарушения в графика на транспорта, особено на въздушния транспорт, съобщава АФП, цитирана от БТА.

Под лозунга "Стига вече, стоп на жертвите на работещите" синдикатите, включително двата главни синдиката на Гърция Общата конфедерация на труда /ГСЕЕ/ и Федерацията на държавните служители /АДЕДИ/, възнамеряват да протестират срещу предвиденото прилагане през 2019 г. и 2020 г. на нови съкращения на пенсиите и нови увеличения на данъци.

Стачката ще парализира напълно в началото на туристическия сезон морския трафик и ще доведе до отмяна и препрограмиране на въздушни полети заради спиране на работата на авиодиспечерите между 10.00 и 13.00 часа.

Ще бъде спрян и влакът между центъра на Атина и летището, а градският транспорт няма да се движи в началото и в края на деня.

Предвидени са синдикални шествия по обяд в Атина и в големите градове.

Синдикатът на журналистите също се присъединява към стачката, в резултат на което гърците ще бъдат лишени от информационни бюлетини по телевизията и радиото, а новинарските сайтове ще работят със забавено темпо.

Общата стачка се организира на фона на предстоящото връщане на страната през август на финансовите пазари след приключване на третата спасителна програма със заеми от ЕС и МВФ, предоставени в замяна на строги мерки за икономии, безпрецедентни в еврозоната.

Този епилог на кризата, започнала през 2010 г., обаче само частично ще разхлаби строгите изисквания за икономии, тъй като след приключване на програмата страната ще остане под засилено наблюдение.

Гърците трупат пари

Депозитите на фирми и частни лица в Гърция през април са нараснали до 126,98 милиарда евро от 126,02 милиарда евро през март, според данни на Банката на Гърция, цитирани от в. "Катимерини".

През април депозитите от частния сектор са се увеличили с 870 милиона евро след нарастване с 1,143 милиарда евро през март, като растежът на годишна база е бил 7,2 процента спрямо 6,3 процента предишния месец, посочва банката.

Гръцките банки загубиха около 90 милиарда евро или една трета от депозитите, след като страната затъна в дългова криза в края на 2009 г., отчасти заради опасения за излизане от еврозоната.

Около 17 милиарда евро се върнаха в банковата система през месеците след изборите през юни 2012 г., които доведоха до съставяне на ново правителство и успокоиха страховете, че Атина може да напусне единния валутен съюз.