Гърците днес гласуват за парламент, за да определят кой ще управлява страната им през следващите четири години.

Изборът на 300-местния парламент става по нови изборни правила. За първи път гласуват и 17 годишните, може да се гласува и извън страната, а за победителя във вота става по-трудно да си осигури мнозинство без досегашния "бонус" от 20 депутатски места, които досега автоматично получаваше.

Избирателните секции започват да приемат гласоподаватели точно в 7 ч. сутринта и ще затворят в 19 ч. вечерта. Изборите обаче всъщност започнаха още вчера, защото гражданите на Република Гърция в чужбина гласуваха ден по-рано. Възможността за гласуване в чужбина се дава за първи път в историята на Гърция на тези избори.

За целта бяха открити 99 секции в 35 страни, включително в България.

Гръцкото министерство на вътрешните работи обяви, че броят на избирателите, които могат да гласуват на изборите в страната в неделя, е малко над 9,8 млн. души. За тях са открити почти 22 хиляди избирателни секции, информира БТА.

Дясноцентристката Нова Демокрация на Мицотакис и лявата Сириза си оспорват първото място. Според социологическите проучвания, обаче, от понеделник започва маратон за съставяне на коалиционно правителство, защото нито една партия няма да успее да спечели мнозинство.

Допитването преди изборите сочи, че управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация води в предпочитанията на избирателите, въпреки че през четиригодишното ѝ управление страната премина през сериозни кризи като пандемията от коронавирус, високата инфлация, политическите и икономическите последствия от руската инвазия в Украйна и напрежението с Турция.

Данните на социологическата агенция Пулс, обявени от телевизия Скай, предричат, че за Нова демокрация имат намерение да гласуват 33% от участниците в анкетата, за опозиционната лява партия СИРИЗА - 26,5%, за социалистическото движение ПАСОК - 9 на сто, за Гръцката комунистическа партия - 6 процента, 4 на сто предпочитат партията МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис, а 3,5 процента - националистическото "Гръцко решение". Останалите партии остават под прага от 3 на сто за участие в парламента.

Не липсваха и събития и скандали, които нанесоха щети на образа на правителството, като аферата с подслушванията от страна на гръцкото разузнаване и трагичната железопътна катастрофа в края на февруари, отнела живота на 57 души.

Според социологическите проучвания, обаче, от понеделник започва маратон за съставяне на коалиционно правителство, защото нито една партия няма да успее да спечели мнозинство. 

Ако политическите партии не успеят да съставят правителство, през юли в Гърция ще се проведат нови парламентарни избори.