Френският премиер Едуар Филип обеща днес бързо намаляване на данъците и държавните разходи в отговор на недоволството, изразено чрез протестите на "жълтите жилетки", предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Филип представи днес резултатите от тримесечен дебат, организиран от президента Еманюел Макрон в отговор на протестите, така че обикновените хора да изразят мнението си за френската икономика и демокрация.

По думите на Филип дебатът ясно е очертал посоката - "трябва да намалим данъците и то бързо". Същевременно обаче, отбеляза той, трябва да бъдат намалени държавните разходи. Очаква се Макрон да представи редица икономически мерки следващата седмица.

Движението на "жълтите жилетки", което започна заради планирано вдигане на екологичен данък върху горивата през ноември, прерасна в по-широк протест срещу политиката на Макрон, която според протестиращите е в полза на богатите и на големите компании.

Държавният секретар за екологичния преход Еманюел Варгон каза, че над 500 000 души са отговорили онлайн на дебата, който включва сайт с преки препоръки, както и над 10 000 срещи по места. Над 600 000 страници писмени препоръки от местните дебати и от книги за оплаквания, оставени на разположение на гражданите в кметствата са сканирани и дигитализирани от френската национална библиотека.

Официалният анализ, представен от Филип, сочи широка подкрепа за борбата срещу климатичните промени, но не чрез налагане на данъци.

Има искане и за по-честно облагане с данъци, каза анализаторът Фредерик Мишо, като много от направилите предложения призовават подоходният данък да обхваща и нископлатените работници, които в момента са изключени от него, също така се настоява за връщането на данък "богатство", отменен при управлението на Макрон, както и за намаляване на данък добавена стойност, особено при стоките от първа необходимост.