Френските сили на реда са арестували 1385 души из цялата страна в днешните протести, а 985 от тях са задържани за разпит, съобщи вътрешният министър Кристоф Кастанер, цитиран от ДПА и ТАСС.

В цяла Франция са протестирали общо 125 000 души, от които 10 000 в Париж, каза Кастанер. Той съобщи, че 118 протестиращи са били ранени, главно в пътни злополуки. Ранени са и 17 души от силите на реда.

За сравнение в протестите миналата събота са били ранени 220 протестиращи и 84 души от силите на реда, каза Кастанер.

"Ескалацията на насилие бе спряна. То въпреки това остава на равнище, което макар и овладяно, е напълно недопустимо", заяви вътрешният министър.

Сблъсъците се възобновиха в късния следобед по булевард Шанз Елизе, където полицията използва срещу хулиганите сълзотворен газ, звукови гранати и гумени куршуми. Много улици и булеварди във френската столица са покрити от облаци сълзотворен газ.

Бойни машини по Шанз Елизе

Снимка: AP/БТА

Сблъсъци между демонстранти и служители на реда съпътстваха днешните митинги на "жълтите жилетки" в центъра на Париж. Блокади по пътища затрудняват движението в този нов ден на висока мобилизация в цяла Франция.

Демонстранти стоят зад "барикадите" в Марсилия

Снимка: AP/БТА

По обед днес силите на реда използваха сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки" на Шанз-Елизе, докато протестиращите викаха "Оставка на Макрон". Някои демонстранти отговориха като хвърляха по полицаите димки и бомбички.

Френският премиер Едуар Филип призова за диалог с представителите на "жълтите жилетки".