Великобритания няма да може да се държи като "нелегален пътник" в Европейския съюз в случай на Брекзит, заяви френският министър на икономиката Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес и БТА.

Френският министър е в Рим, където ще говори за бъдещето на Европа пред италианския Институт за международни политически изследвания. Той каза това след среща в италианския си колега Карло Календа.

Ако Великобритания реши да излезе от ЕС, отговорът на нейните европейски партньори трябва да бъде "ясен и твърд", като ще трябва по-специално "да се поиска Обединеното кралство да изясни намеренията си по условията за излизането", обясни Макрон.

Европейският съвет на 28 юни ще бъде възможност Лондон да направи това и ако Великобритания реши да напуска ЕС, ще трябва да се прояви твърдост спрямо нея, посочи Макрон в съботния брой на в. "Монд".

Туск отправи директен апел към британците

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправи директен апел към британците да гласуват за оставане в Евросъюза на предстоящия референдум, предаде БНР.

«Искам да се обърна към британските гласоподаватели от името на почти всички европейци и европейски лидери: Останете с нас. Ние имаме нужда от вас. Без вас не само Европа, но и цялата западна и трансатлантическа общност ще бъде по-слаба. Заедно ще успеем да се справим с все по-трудните предизвикателства на бъдещето.»

Доналд Туск посочи, че европейските институции са подготвени за деня след вота. Той призова лидерите да помислят защо гласоподавателите в европейските държави са се разочаровали от общността.

Лирата поскъпна с намаляването на опасността от Брекзит

Курсът на британската лира скочи с над 2 на сто спрямо долара, което съвпадна с по-широкото отдръпване от американската валута, след като няколко социологически проучвания показаха, че подкрепата за излизане на Великобритания от Европейския съюз намалява, предаде Ройтерс.

Британската лира поскъпна с 2,4 на сто до 1,4693 долара, като по-рано в търговията достигна дори 1,4707 долара. В четвъртък (16 юни) британската валута поевтиня до двуседмичен минимум от 1,4013 долара.

Еврото, което също пострада заради опасността от Брекзит, се включи във възходящата тенденция, засилвайки се с 0,5 на сто до 1,1329 долара, като в по-ранната търговия курсът му достигна 1,1382 долара.