Френските служби за сигурност са задържали във вторник шест души, заподозрени в подготовка на нападения срещу коледния базар във френския град Реймс. По данни на електронния вестник "Юнион" арестите са извършени в Реймс, а също и в департаментите Об и Арден. При операцията е било иззето оръжие.

Коледният базар в Реймс се открива днес и ще бъде закрит на 27 декември.

Шестима сирийци бяха арестувани преди два дни в Германия по подозрение, че са членове на "Ислямска държава" и са планирали атентат срещу коледен базар в Есен.

Четирима от шестимата задържани са дошли в Германия през декември 2014 г. като кандидати за убежище. Останалите двама са дошли през август и септември миналата година и са се представили за бежанци.

Оказа се обаче, че срещу шестимата не са намерени доказателства за подготвяна атака и те са били освободени.

Базарът в Есен все пак бе "ограден" с каменни блокове.

Германски специални части са в повишена готовност след атаката срещу коледния базар в Берлин на 19 декември 2016, при която бяха убити 12 души, а ранените бяха повече от 50.

Властите в Ню Йорк вземат строги мерки за сигурност заради очакваните днес масови улични празненства в града за Деня на благодарността - един от най-почитаните празници в САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Особено внимание на правоохранителните органи е насочено към традиционния парад, организиран от универсалния магазин "Мейсиз" - едно от най-масовите улични събирания в Ню Йорк. Агенцията припомня, че в миналогодишен брой на англоезично списание на екстремистката групировка "Ислямска държава" именно празничното шествие за Деня на благодарността се споменава като "отлична мишена" за атака.

Десетки огромни камиони, натоварени с пясък и тежащи по над 32 тона, ще са готови да преградят движението по всяко кръстовище от 3-километровия маршрут на шествието от Сентрал парк до големия магазин на "Мейсиз" на 34-а улица.

Полицаи с автоматично оръжие и с преносими детектори за радиация ще сноват сред тълпите, а снайперисти по покривите ще наблюдават прозорците на сградите и балконите за всяко съмнително движение по тях.

Шествието ще започне в 9 часа сутринта и ще се предава на живо по телевизия Ен Би Си. В него ще участват редица холивудски и поп знаменитости.