Редица евродепутати я обявиха за неприемлива и заявиха, че тя противоречи на правото на свободно движение на хора в Европа, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

След като лидерът на европейските социалисти и демократи Мартин Шулц сравни политиката на френското правителство с лов на вещици и разкритикува председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, че досега е запазил мълчание по въпроса, критики бяха отправени и от либералите и зелените.

"Европа ще успее само ако ние защитаваме нашите фундаментални ценности. Европейските ценности не включват нито расизма, нито ксенофобията. Това означава също, че правителство, което е под натиск у дома, не трябва да тръгва на лов на вещици срещу малцинство", каза Шулц, визирайки политиката на Париж към ромите. Той разкритикува поименно Саркози, френския премиер Франсоа Фийон и министъра на вътрешните работи Брис Ортфьо.

Лидерът на европейските либерали Ги Верхофстат пък заклейми "поддаването на популистко, а понякога и на расистко изкушение", което се наблюдава във Франция и в други страни от ЕС. "Това поведение е несъвместимо с принципите, които са в основата на нашия Съюз", подчерта той. "Ромите са европейски граждани, пълноправни европейски граждани. Ние никога няма да приемем накърняването на техните права. Тази Европа трябва да остане континент на свободата и на толерантността", подчерта лидерът на либералите в ЕП. Според лидера на Зелените в ЕП Даниел Кон-Бендит политиката на Франция към ромите категорично противоречи на европейските договори.

Расизмът и ксенофобията нямат място в Европейския съюз. Когато се появи проблем в тази област, трябва да действаме отговорно. Отправям най-настоятелен призив да не се събуждат злите духове от европейското минало, изтъкна на свой ред Барозу.

"Намирам някои изказвания на евродепутати за политиката на Франция към ромите за напълно преувеличени и несправедливи", заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш, цитиран от АФП и БТА. "Франция единствено прилага Договора от Лисабон, европейското право и директивата от 2004 г. Правото на престой на румънски, български, ирландски или белгийски граждани или граждани от други страни е ограничено до 3 месеца и е подложено на редица условия, то е под строг контрол", добави той.

По-рано днес и Италия обяви, че започва разрушаването на незаконните ромски лагери. Само около Рим те са около 209.