Реакцията на френският президент беше посрещната с критики от опозицията и Църквата във Франция, съобщава БТА, цитирайки френските вестници. Само преди месец Никола Саркози се обяви за сриването на ромски гета, които са на предимно от граждани на Румъния и България и за експулсирането на ромите обратно в страните им. Вече няколко полета с роми от Румъния кацнаха в Букурещ, като всички те бяха обезщетени с по 300 евро на човек.

Към критиките за стигматизирането на ромите, бяха прибавени и мненията, че френската политика се доближава към расизма. По този повод Ева Жоли, евродепутат и вероятен кандидат от зелената партия Юроп Еколожи за следващите президентски избори във Франция, нарече разбиването на стотиците ромски лагери „държавен расизъм”, пише френското информационно издание „Льо пост”. Скандалът дори заплаши да разцепи и десницата във Франция, тъй като не всички политици там са съгласни с мерките.

От своя страна левицата видя по-голям проблем в експулсирането на стотиците роми, като разкритикува правителството за установяването на „официален расизъм”. Без да изразява открито критики, Европейската комисия предупреди Франция да спазва правата на европейските граждани за свободно придвижване и правото на установяване.

Християндемократическата партия, партньор на Съюза за народно движение на Саркози, също се обяви против мерките по отношение на ромите. Политиката към ромите отново поставя на дневен ред въпроса за излизането ни от съюза с управляващите, заяви председателката на партията Кристин Бутен и подчерта: "Нито аз лично, нито християндемократическата партия можем да подкрепим заклеймяването на цяла една общност, насаждането на своеобразна култура на страха."

В същото време френският вестник „Фигаро” обяви, че държавният секретар на Франция по европейските въпроси Пиер Льолуш се е обърнал към румънските и българските министри, в опит да защити френската политика по отношение на ромското малцинство.

У нас от БСП поискаха Франция да разгледа поотделно всеки отделен случай за експулсиране на български гражданин от страната. Според тях масовото изгонване на роми от Франция нарушава европейските правила за свободно придвижване на граждани в Европа.