В писмо до премиера Франсоа Фийон, публикувано от президентската канцелария вчера, Саркози заяви, че министрите трябва да дадат пример в затягането на коланите, като пътуват с влак, вместо със самолет, и намалят официалната си свита от сътрудници. Тези, които олицетворяват обществения интерес, не може да бъдат изключени от усилията, които се искат от нацията, заяви Саркози, цитиран от Ройтерс и БТА.

Писмото последва обявяването на плановете за икономии на 100 млрд. евро и за повишаване на пенсионанната възраст от 60 на 62 години, както и поредица дребни скандали, като наемането на чартърен самолет за 116 500 евро от министър за пътуване в чужбина или сметка от 4500 евро за пури за министър, отговарящ за развитието на парижкия регион, отбелязва агенцията.
 
Традиционното градинско увеселение в Елисейския дворец в деня на Бастилията 14 юли вече е отменено, а церемониалният президентски лов в замъка на Лоара Шамбор също ще отпадне, заяви Саркози.
Освен това, до 2013 г. ще бъде спряно финансирането на 10 000 правителствени автомобила и 7000 служебни апартамента, а от държавните служби се очаква да съкратят наполовина разходите за хартия и да се пренесат в по-малки кабинети. Министрите ще имат право на не повече от 20 сътрудници, а държавните секретари - не повече от четирима, а средствата им за пътни разходи ще бъдат съкратени с 10 на сто.