Северозападният район на Идлиб остава най-голямата населена част от Сирия в ръцете на бунтовниците, воюващи срещу правителството в Дамаск, предаде Ройтерс. 

През последните години хиляди бойци и цивилни са избягали там от други части от страната, които сирийската армия си върна с помощта на Русия и Иран.

По думите на Льо Дриан Идлиб сега има около 2 милиона обитатели, включително стотици хиляди сирийци, евакуирани от контролираните от бунтовниците градове след превземането им от сирийския режим.

"Има риск от хуманитарна катастрофа. Съдбата на Идлиб трябва да бъде решена чрез политически процес, който включва разоръжаване на милициите" каза министърът в интервю за в. "Журнал дю диманш".

Да не забравяме, че нашият основен враг остава "Ислямска държава", както и други терористични групировки, които сега прегрупират силите си в източната част на страната, добави френският дипломат.

Представители на бунтовниците се опасяват от офанзива срещу Идлиб, който висш ирански представител бе посочил като възможна следваща мишена, припомня Ройтерс.

Сред бунтовниците, контролиращи Идлиб, има и джихадистки групи, и националисти от Свободната сирийска армия. Доминантната сила там е Хаят Тахрир аш Шам, ислямистки алианс начело с бившия клон на Ал Кайда в Сирия.