Вчера Международната агенция за атомна енергия излезе с най-подробния си досега доклад, в който се казва, че някои тайни ирански опити са свързани с разработване на ядрено оръжие и сериозното си безпокойство относно военния характер на иранската ядрена програма.
Иран обаче отхвърли тези твърдения и заяви, че няма да се откаже от програмата.

"Решени сме да реагираме. Съветът на управителите на МААЕ трябва изрично да осъди поведението на Иран", каза днес Жупе пред "Радио франс ентер", предаде БТА. "Заедно с онези, които пожелаят, Франция е готова да стигне много по-далеч в санкциите, които трябва да бъдат засилени, за да принудят Иран да отстъпи", добави той.
Според Жупе докладът на МААЕ е "смазващ", тъй като показва, че Иран продължава да работи по всички технологии, които дават възможност за производство на ядрено оръжие, и все така отказва да води прозрачен диалог с международната агенция.
 
„Ако Иран откаже да изпълни исканията на международната общност и отхвърли сериозното сътрудничество, то ние сме готови да приемем безпрецедентни санкции”, заявиха от френското министерство на външните работи, цитирани от АФП и "Фокус".
Френският министър на отбраната Жерар Лонге пък коментира, че трябва да бъдат убедени Китай и Русия, които вероятно ще се противопоставят на пета резолюция на Съвета за сигурност за налагане на санкции на Иран.

Германското правителство отдавна е разтревожено от напредъка на иранската ядрена програма и евентуалния й действителен характер, а съдържанието на доклада засилва значително това безпокойство, заяви говорителят Щефан Зайбер. "Ще настояваме за ясна резолюция, призоваваща Иран да изпълни ангажиментите си към Съвета за сигурност и да се върне край масата за преговори", добави той.
Германският външен министър Гидо Вестервеле пък нарече доклада на МААЕ "обезпокоителен". Той каза, че Германия разговаря с международните си партньори за нови дискусии за по-строги санкции срещу Техеран, каквито "са неизбежни".

Британският външен министър Уилям Хейг заяви на свой ред: "Иран трябва да смени посоката. Ние искаме договорено решение и отново протягаме ръка за помирение на Иран. Готови сме за по-нататъшни разговори, но само ако е готов да се ангажира с по-сериозни преговори по ядрената си програма, без да поставя предварителни условия. Ако това не стане, ще сме принудени да увеличим натиска и обмисляме с партньорите си редица допълнителни мерки".

От ЕС също изразиха голямото си безспокойство от ядрената програма на Иран.

В същото време канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху отказа да коментира доклада на МААЕ, съобщи Франс прес. Проучваме го, каза единствено представител на канцеларията.
Нетаняху е инструктирал министрите си да отказват интервюта, посочва израелското военно радио. Политическата коментаторка от радиото Илил Шарар оправда това мълчание с "опасенията, че всяко израелско изявление или инициатива предизвикват съпротива по света и наливат вода във воденицата на Иран". Докладът обаче само потвърждава събраните в последните години от Израел сведения, отбелязват "висши представители" на властта.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана и външни работи Шаул Мофаз обаче коментира: "Военното решение е последното и най-лошото възможно, но то не бива да бъде изключвано и трябва да имаме готовност за него".
Вчера от Израел заявиха, че до този момент не е взето решение за военна атака срещу Иран.

"Иран няма да отстъпим и на йота, продължавайки пътя, който сме поели", заяви и днес иранският президент Махмуд Ахмадинеджад. В слово, излъчено по телевизията, той повтори, че Иран "няма нужда от атомна бомба", за да се справи с противниците си.

Заместник-началникът на иранския генерален щаб генерал Масуд Джазаери пък заплаши Израел с унищожение, ако атакува ядрените инсталации на Иран. "Израелският ядрен център Димона е най-достъпният обект, който може да изберем за мишена, а разполагаме и с още по-значителни възможности", предупреди Джазаери.