Френското правителство ще обяви в сряда забрана на турското крайно националистическо движение "Сивите вълци" по време на заседание на министерския съвет. Това съобщи днес френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен, цитиран от АФП.

"Става дума за "действително особено агресивна групировка, за да не кажем нещо повече", изтъкна Дарманен. Изявлението му е направено в условия на силно дипломатическо напрежение между Франция и Турция във връзка с отношението към мюсюлманите във Франция, допълва БТА.

Вниманието бе насочено към групировката "Сивите вълци" след инциденти миналата седмица, противопоставили турската и арменската общност в Десин-Шарпьо, близо до Лион (Източна Франция).

Напреженията между двете общности са изострени от конфликта в района на Нагорни Карабах, противопоставящ Армения и Азербайджан, който е подкрепян от Турция.

В сряда вечерта силите на реда се намесиха в Десин-Шарпьо, за да попречат на 250 членове на турската общност да се сбият с представители на арменската общност. Няколко часа преди това при сбиване между представители на двете общности бяха ранени четирима души, единият от които тежко.

Надпис "Сивите вълци" бе надраскан върху мемориала на арменския геноцид и Националния център за арменската памет близо до Лион, които бяха осквернени в събота срещу неделя през нощта.

За "Сивите вълци" се заговори през 70-те и 80-те години във връзка с прояви на насилие срещу леви активисти.

б.р.- "Сивите вълци4 са формирани като младежка организация на създадената през 1969г. в Турция, радикална крайнодясна Партия на националистичекото действие (ПНД). В основата ѝ стои запасният генерал Алпарслан Тюркеш. В последствие обаче "младежите" стават далеч по-популярни от самата партия. Тяхната идеология е пантюркистка и се обявяват за разширение на Турция на териториите на бившата Османска империя. Те са яростни противници на малцинствата в страната - кюрди, арменци, алевити, както и против левите активисти, гърците, християните изобщо и либералния Запад.