Франция ще забрани на учениците да носят в училищата абая - дълго покривало, традиционно носено от някои мюсюлманки, съобщи снощи министърът на образованието Габриел Атал пред френската телевизия Те Еф 1.

В интервюто, излъчено по телевизията, той заяви, че ще проведе разговори "още следващата седмица" с директорите на училищата, за да им помогне да наложат забраната.

През последните месеци във Франция избухнаха разгорещени дискусии за това дали дрехите са религиозни символи и следователно трябва да бъдат забранени в училищата.

Законът във Франция, която е светска държава, налага строго разделение между държавата и религията. Смята се, че в 67-милионната страна живеят между 3,5 и 6 милиона мюсюлмани. Публичното показване на символи, считани за религиозни, многократно е предизвиквало спорове, особено когато става въпрос за исляма.

През 1994 г. е приет закон, който разрешава само дискретни религиозни символи в училищата. Десет години по-късно носенето на забрадки е напълно забранено в училищата, но кипата и кръстът не са.