Франция отзова за консултации посланика си в Рим днес, след като окачестви като безпочвени неколкократните словесни атаки от италиански политически лидери през последния месец и призова Италия да се върне към по-приятелски подход, предаде Ройтерс.

"От няколко месеца Франция е прицел на повтарящи се безпочвени атаки и оскърбителни изявления", се казва в декларация на френското външно министерство.  В нея се посочва, че тези "безпрецедентните вербални атаки" на Италия са без прецедент след Втората световна война.

"Да имаме различия е едно нещо, но да се манипулират отношенията с предизборни цели е друго", се казва в документа.

Двамата италиански вицепремиери - Матео Салвини от дясната партия "Лига" и Луиджи Ди Майо от популисткото антисистемно движение "Пет звезди", на няколко пъти се изказаха язвително срещу президента Еманюел Макрон по редица остри спорни въпроси. 

По-рано Ди Майо съобщи в социалните мрежи, че във вторник се е срещнал край Париж с лидери на "жълтите жилетки" и е предложил да подкрепи тяхното антиправителствено движение по повод амбициите им да участват в изборите за Европейски парламент. "Вятърът на промяната прехвърли Алпите. Повтарям: Вятърът на промяната прехвърли Алпите", написа той в Туитър.

Париж призова Италия да не се поддава на "провокации".

Френското външно ведомство отбелязва, че коментарите на Ди Майо след срещата с протестиращите се разглеждат като "намеса" във вътрешните работи на Франция.

Разногласията са едно нещо, но манипулирането на отношенията за електорални цели е съвсем друго, подчерта ведомството.

"Всички тези действия създават сериозна ситуация, която повдига въпроси относно намеренията на италианското правителство към Франция", се пояснява още в съобщението на министерството.

В началото на януари Ди Майо и вътрешният министър на Италия Матео Салвини изразиха подкрепата си за "жълтите жилетки".

Как Италия реагира?

В отговор на решението на Франция да отзове посланика си в Италия днес Салвини заяви, че италианското правителство не иска да се кара с Франция и добави, че ще се радва да се срещне с френския президент Еманюел Макрон, за да обсъди възникналото напрежение между двете държави. Той излезе с изявление, че иска да даде ново начало на отношенията с Париж, но Франция трябва да обърне внимание на три "фундаментални" проблема, предаде Ройтерс

Салвини изтъкна, че френската полиция трябва да престане да спира мигранти на границата с Италия, както и да извършва продължителни гранични проверки, които блокират автомобилното движение. Освен това Париж трябва да предаде около 15 леви екстремисти, които през последните години са намерили убежище във Франция.

Отношенията между Франция и Италия се обтегнаха от юни 2018 г., когато италианското популистко правителство пое управлението. Двете държави имат сериозни разногласия за имиграцията и френската роля във военната интервенция в Либия през 2011 г.