Германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и правителствата им ще се срещнат днес в Париж за общи министерски дискусии, които се очаква да се фокусират върху икономиката, енергетиката, сигурността и отбраната, както и върху европейската политика, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Двете страни ще отбележат също 60-годишнината от подписването на Елисейския договор между Германия и Франция, скрепил 18 години след края на Втората световна война приятелството между някога вражеските страни.

Заседанието на Съвета на министрите първоначално беше планирано за октомври миналата година, но неочаквано беше отменено, което породи опасения от нестабилност по френско-германската ос.

Оттогава и двете съседки изтъкват общите си позиции и близко сътрудничество.

Двадесет и третата министерска среща е първата пряка среща от този вид между двете правителства от 2019 г., когато бяха наложени ограниченията заради пандемията от коронавируса. В края й е планирано Макрон и Шолц да вечерят в ресторант във френската столица.

Преди днешните прояви канцлерът Шолц отдаде почит на френско-германското приятелство във видеопослание.

"Германия и Франция са приятели и близки партньори. Днес става дума за европейския проект за мир в един повратен момент (Шолц имаше предвид последиците от войната в Украйна), за нашите ценности, които искаме да запазим, защитим и укрепим", заяви в него той.