Фармацевтичната компания "Астра Зенека" е готова да публикува договора си с ЕС за доставката на ваксини и възнамерява утре да направи предложения на Европейската комисия кои поверителни пасажи от текста му да не бъдат огласявани, съобщи германското издание "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитирано от Ройтерс.

Вестникът се позова на европейски източник, според когото макар и "Астра Зенека" да няма да бъде в състояние да достави очакваните през първото тримесечие на годината 80 милиона дози от ваксината срещу коронавируса, количествата би трябвало значително да надхвърлят тези 31 милиона дози, за които преди това бе съобщено.

Информацията идва след дни на взаимни обвинения между лекарствения производител и европейските столици, след като се оказа, че "Астра Зенека" няма да може да изпълни обещаните цели за доставка.

Тази сутрин стана ясно, че Европейският съюз и базираният в Обединеното кралство производител на ваксини срещу Covid "Астра Зенека" (AstraZeneca) обещаха да работят заедно за разрешаване на ожесточения спор за забавените доставки за 27-членния блок.

Известното разбирателство дойде след кризисни преговори в сряда, 27 януари, които двете страни определиха като "конструктивни".