Европа ще мобилизира 300 милиарда евро частни и обществени средства за период от пет години, за да финансира инфраструктурни проекти в развиващите се страни като част от усилията на Г-7 да противодейства на китайския проект "Един пояс, един път", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на форума на Г-7, цитирана от Ройтерс и БТА. 

"От нас зависи да дадем положителен и силен инвестиционен импулс на света, за да покажем на нашите партньори в развиващия се свят, че имат избор и че ние възнамеряваме да подхождаме солидарно, за да задоволим техните нужди за развитие", каза Фон дер Лайен на пресконференция заедно с лидерите на Германия, Италия, Канада, САЩ и Япония.

"Развиващите се страни често нямат важна инфраструктура, помагаща за управляване на глобални трусове като една пандемия", каза американският президент Джо Байдън на пресконференция.

"Затова те усещат въздействията по-остро и по-трудно се възстановяват в нашия силно свързан свят - това е не само хуманитарна тревога, а тревога, свързана с икономиката и сигурността, която засяга всички нас", заяви той.

Байдън каза, че САЩ ще предоставят 200 милиарда долара за инициативата за период от пет години, а Г-7 като цяло възнамерява да мобилизира 600 милиарда долара.

Партньорството ще се съсредоточи върху инвестиции в "устойчива на климата инфраструктура", справяне с климатичната криза, подобряване на глобалната енергийна сигурност и цифровите технологии, подкрепяне на равенството между половете и инфраструктурата в здравеопазването.

Според Байдън "това е инвестиция, която ще се отплати на всички, включително американците и хората от всички наши страни".

Германският канцлер Олаф Шолц обвърза инициативата с усилията на Европа да прекъсне зависимостта си от руския енергиен износ.

"Нашата дейност за насърчаване на инфраструктурата в глобален план е засегната също така от настоящата геополитическа ситуация", каза той.

"Затова обсъдихме как нашите глобални инвестиции в неутрална към климата и нисковъглеродна енергия, включително газ, могат да ни помогнат като временен отговор на използването на енергията като оръжие от Русия", заяви Шолц.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес от германския курортен комплекс Елмау, че САЩ и другите водещи икономики от Г-7 ще обявят забрана върху вноса на злато от Русия. С тази стъпка лидерите се надяват, че ще изолират още повече страната в икономически план заради нейната инвазия в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Официално съобщение в тази насока може да се очаква във вторник.

Снимка: БТА/АР

Днес акаунта в Туитър на Байдън се казваше, че Русия събира десетки милиарди долари от продажбата на златото си и се припомняше, че това е втората най-голяма руска експортна суровина след енергията.

По-рано днес "Даунинг стрийт" 10 обяви, че Обединеното кралство, САЩ, Канада и Япония ще забранят вноса на руско злато в рамките на нови санкции, наложени на Русия в отговор на нейната инвазия на Украйна, припомня Франс прес. Мярката ще касае новодобитото и новорафинирано руско злато.

Г-7 провежда срещата си на върха в Елмау от днес до 28 юни.

Днес при откриването на форума Байдън и останалите съюзници от Голямата седморка ще обмислят стратегии за гарантиране на енергийните доставки и справяне с инфлацията, които са последици от руската инвазия в Украйна.

Снимка: БТА/АР

Междувременно лидерите от Г-7 взеха на подбив мъжкарския имидж на Путин

Лидерите на държавите от Г-7 се пошегуваха какво им трябва, за да изглеждат по-корави от руския президент Владимир Путин, предаде Асошиейтед прес.

Докато се настаняваха за първото си днешно заседание британският премиер Борис Джонсън беше чут да пита останалите дали трябва да остане със сако, а след това добави "Всички ние трябва да покажем, че сме по-корави от Путин". На което канадският премиер Джъстин Трюдо отвръща "И да яздим голи до кръста".

През годините руският президент обичаше да се появява редом с животни на режисирани медийни събития, припомня АП. Путин е яздил кон гол до кръста, галил е полярна мечка, управлявал е моторизиран делтаплан и изстреля упойваща стреличка по тигър, за да постави на животното GPS яка.