Оливер Шмит се призна за виновен по наказателни обвинения във връзка с измамната схема за дизеловите емисии. Бившият мениджър бе арестуван през януари от ФБР, докато бе на почивка в Маями, а освен 7-те си години затвор е глобен и с 400 000 долара. Както поискаха прокурорите, и двете наказания са максималните, които съдия Шон Кокс можеше да даде, предава БТА.

От февруари 2012 година до края на март 2015 година Шмит, който в момента е на 48 години, заема високопоставена позиция в отдела за съгласуване на дейността с екоизискванията в САЩ, припомня ДПА.

През август той призна, че е участвал в сговор за подвеждане на американските регулаторни власти и нарушаване на разпоредбите за чистия въздух. Като част от споразумение прокуратурата оттегли допълнителните обвинения.

През март германският автомобилен коцерн се призна за виновен по три точки според извънсъдебно споразумение, постигнато след повдигнатите в САЩ обвинения срещу автомобилостроителя за инсталирането на таен софтуер, манипулиращ вредните емисии при дизеловите модели.

Volkswagen се съгласи да плати 25 милиарда долара в САЩ за удовлетворяване на исковете на собствениците на автомобили и на регулаторните власти по повод скандала и предложи обратно изкупуване на 500 000 автомобила.

"Дизелгейт" избухна през септември 2015 година и струва много скъпо - и като финанси (към 30 милиарда долара), и като имидж - на компанията, символ на на германската икономическа мощ.