Новият премиер на Словакия Роберт Фицо обяви днес, че страната му спира да доставя оръжия на Украйна и ще ограничи подкрепата си до "гражданска и хуманитарна помощ", предаде Франс прес.

"Смятаме помощта за Украйна само за гражданска и хуманитарна, няма да доставяме повече оръжия" на Киев, заяви Фицо, ден след като беше назначен за министър-председател на коалиционно правителство, включващо крайнодясна проруска партия, добавя БТА.

Ден по-рано Фицо заяви, че смята, че колкото и голямо количество оръжия Западът да праща на Киев, те няма да променят хода на войната.

Според него Европейският съюз и САЩ трябва да използват влиянието си, за да принудят Русия и Украйна да постигнат компромисно мирно споразумение.

"Наивно е да се мисли, че Русия ще напусне Крим. Наивно е да се мисли, че Русия някога ще напусне територията, която контролира", казва Фицо.

Той е против и Украйна да стане член на НАТО с аргумента, че "това ще доведе до Трета световна война".

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски призова за повече оръжейна помощ за защита на страната му от руски въздушни удари, след като бяха повредени сгради в украинската атомна електроцентрала "Хмелницки".

"Тази атака срещу атомната електроцентрала е още едно напомняне за всички наши партньори за важността на укрепването на въздушната отбрана на Украйна", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Нападението също така показва колко лесно Русия все още може да заобикаля санкциите и да използва западни части в своите безпилотни самолети и ракети, добави той.