Русия няма да се откаже от целите си в Украйна дори да изгуби войната, коментира днес председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер на пресконференция след двудневната среща на началниците на отбраната на държавите от пакта в Брюксел.

По неговите думи не е ясно колко време би било необходимо на РФ да се възстанови след военна загуба, но може да се очаква руската страна да извлече съответните поуки и да се постарае да ги приложи в нов опит за постигане на целите след години. "От наша страна поуката досега от войната в Украйна е, че трябва да имаме предвид употребата на информацията като военно средство", отбеляза командващият Върховното съюзническо командване на НАТО по трансформациите ген. Филип Лавин.

"Стратегическите цели на руснаците не са се променили, затова е вероятно да предприемат ново настъпление през пролетта", прогнозира адмирал Бауер. Попитан доколко Украйна има нужда от танкове, той посочи, че в подобна война всякакво бойно средство е необходимо. Руснаците използват танкове, затова и украинците имат нужда от танкове, поясни той.

"Това е странна война, в която в днешния ден се води бой със средства от миналото - от първата половина на миналия век, но и със средства от бъдещето в областта на кибернетиката, с дронове", обобщи адмиралът. "Нито едно оръжие не е решаващо само по себе си", уточни командващият Върховното съюзническо командване на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи, цитиран от БТА.

Министър Димитър Стоянов ще участва в заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов ще участва утре в заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Заседанието ще се състои в Рамщайн, Федерална република Германия. Това е осмото заседание на ниво министри на отбраната. В него ще участват представители на държави членки и страни партньори на НАТО и ЕС, както и на двете организации. Домакин на заседанията е секретарят по отбраната на САЩ. Ще бъдат обсъдени обстановката в Украйна и предоставената международна помощ за страната.

В рамките на форума в Рамщайн се предвижда среща на министър Стоянов с министъра на отбраната на Швеция Пол Йонсон и с представители на Министерството на отбраната на Франция.

В състава на българската делегация са включени началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, уточняват от ведомството.

По-рано днес, ден преди заседанието в Рамщайн, Украйна призова западните си съюзници да увеличат значително доставките на оръжия, за да може страната да се противопостави на руската армия, предаде Франс прес.

"Отправяме призив към всички партньорски страни, които вече доставиха, или планират да доставят военна помощ. Призоваваме ги да засилят значително техния принос", се казва в общо изявление на украинските министри на външните работи и на отбраната Дмитро Кулеба и Олексий Резников.

Според публикации в германски медии, канцлерът Олаф Шолц е готов да разреши доставка на бойни танкове «Леопард» на Украйна при определени условия. Очаква се темата да е сред основните по време на срещата в Рамщайн.