Филипините днес съобщиха, че в опит да попречи на неин плавателен съд, поддържащ мисия за снабдяване на войски на атол в спорното Южнокитайско море, китайската брегова охрана е насочила военен лазер срещу екипажа на кораба, предаде Ройтерс.

В съобщение филипинската брегова охрана казва, че инцидентът е станал на 6 февруари, когато плавателен съд на китайската брегова охрана е насочил лазер срещу неин кораб, временно е ослепил екипажа на мостика и "извършвал опасни маневри".

"Умишленото блокиране на кораби на филипинското правителство, които доставят храна и провизии на нашия военен персонал...е крещящо незачитане и явно нарушение на суверенни права на Филипините в тази част на Западнофилипинско море", се казва още в съобщението.

Китайското посолство в Манила не е отговорило веднага на искането за коментар.

Китай заяви през януари, по време на посещението на президента Фердинанд Маркос в Пекин, че е готов да работи по морски въпроси "искрено" съвместно с Филипините.

Инцидентът е станал на атол, известен като Втората плитчина Томас или Аюнджин, който е част от островите Спратли и е на 195 километра от филипинската провинция Палаван. Там временно е разположен малък контингент филипински военни, които са на борда на стар кораб. Дългият 100 метра съд от Втората световна война беше закотвен на атола през 1999 г., за да подсили претенциите на Манила за суверенитет над архипелага Спратли.

Съобщението за блокирана от Китай снабдителна мисия се появи, след като Маркос изрази готовност за прилагане на т. нар. Споразумение за гостуващи сили с Япония с цел укрепване на морската сигурност.

Миналата седмица Маркос беше на петдневно посещение в Япония за засилване на връзките в сферата на сигурността с Токио. Преди това президентът на Филипините даде на САЩ допълнителен достъп до военни бази във Филипините по силата на Споразумение за гостуващи сили, срещу което Китай възрази.

Споразумението определя правила, по които САЩ да извършват ротация на хиляди американски войници и участието им в учения в района на Филипините.