"Потребителите предоставят всяка подробност от живота си на "Фейсбук" . . . а "Фейсбук" прави много пари от реклама с това", написа Возняк в имейл до вестник "Ю Ес Ей тудей".

"Печалбите изцяло се основават на данните на потребителите, но потребителите не получават нищо от печалбите", заяви той. Возняк е деактивирал своя профил във "Фейсбук" вчера, след като е пуснал съобщение, че социалната мрежа му е донесла "повече негативи, отколкото позитиви".

"Епъл" има по-сигурни начини да споделя неща за вас. Все още мога да се занимавам с имейлите и текстовите съобщения от старата школа", заяви той.

Возняк обаче не е изтрил профила си, тъй като не е искал да се раздели с потребителското си име. Той каза, че би предпочел да си плаща за "Фейсбук", отколкото личните му данни да се използват за реклама.

"Епъл" прави своите пари от добри продукти, не от вас", заяви Возняк. "Както се казва, при "Фейсбук" вие сте продукта", заяви той.

Междувременно основателят и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Фейсбук (Facebook) Марк Зукърбърг призна пред Конгреса на САЩ, че компанията му не е направила достатъчно, за да предотврати злоупотреби, и поднесе извиненията си. Той заяви това в писмено изявление.

Фейсбук бе замесена в скандал, след като вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че британската компания Кембридж аналитика (Cambridge Analytica) е събрала личните данни на над 50 милиона потребители на социалната мрежа, за да разработи алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избирателите.