Компанията Фейсбук съобщи днес, че е блокирала мрежа от акаунти, използвани от руското военно разузнаване, за да разпространява невярна информация за Украйна и други страни от Източна Европа, предават Ройтерс и БТА.

"Въпреки че хората зад тази мрежа се опитаха да скрият самоличността и координацията си, нашето разследване откри връзки с руските служби за военно разузнаване", посочи в изявление Фейсбук.

Фейсбук, която се стреми да попречи на правителства и политически групи да използват платформата й за разпространяване на невярна информация, редовно обявява, че е спряла кампании за дезинформация от различни страни, включително от Русия.

Москва винаги е отхвърляла твърдения на Запада за политическа намеса, включително заключенията на американския специален прокурор Робърт Мълър, че е използвала акаунти в социалните медии в опит да повлияе на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Ръководителят на отдела за политика за киберсигурност на Фейсбук Натаниъл Глайкър каза, че при последната руска операция са използвани повече от 100 акаунта във Фейсбук и нейната платформа за споделяне на снимки в Инстаграм, за създаване на фалшиви профили на хора, често представящи се за журналисти в набелязаните държави. Тези акаунти са комуникирали с местни медии и политици, за да разпространяват фалшиви новини по спорни политически въпроси, като обвинения в корупция, етническо напрежение в анексирания от Русия Крим и свалянето на малайзийския самолет в Украйна през 2014 г., отбелязва Ройтерс.