Федералното бюро за разследване в САЩ започна проверка по сигнал за предполагаеми опити за опетняване на репутацията на специалния прокурор Робърт Мълър, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това съобщи Питър Кар, говорител на прокурора, който разследва твърденията за руска намеса в американските избори през 2016 година.

По думите на говорителя били предлагани пари на жени, за да обвинят магистрата в сексуални посегателства.

"Когато научихме миналата седмица, че са били предлагани пари на жени да отправят неверни обвинения срещу специалния прокурор, веднага поискахме от ФБР да направи разследване", заяви той пред АФП.

През септември беше съобщено, че Мълър е готов да приеме писмени отговори от президента Доналд Тръмп в разследването за евентуална координация между предизборната му кампания и опитите на Кремъл да се намеси в президентските избори през 2016 година. Това стана с писмо до юридическия екип на Тръмп и беше нова стъпка в продължаващите преговори между Мълър и адвокатите на президента за възможността той да даде показания.

Два месеца по-рано прокурорът предяви нови криминални обвинения срещу бившия шеф на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манафорт. Мълър внесе във федерален съд в окръг Колумбия обвинения срещу Манафорт и съдружника му Константин Килимник във възпрепятстване на правосъдието и сговор за възпрепятстване на правосъдието.

Предполага се, че Килимник е свързан с руското разузнаване, което той е отричал в изяви пред медии.