Американският президент Доналд Тръмп обвини специалния прокурор Робърт Мълър в "конфликт на интереси", заради който той не бива да води разследването на подозренията за руска намеса в президентските избори през 2016 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В серия от туитове Тръмп каза, че през годините е имал "много лоши и конфликтни работни отношения" с Мълър.

"Дали някога Робърт Мълър ще разкрие конфликтите си на интереси с президента Тръмп, в това число факта, че имахме много лоши и конфликтни работни отношения. Отказах му началническия пост във ФБР (ден преди назначаването му за специален прокурор) и Коми му е близък приятел", написа президентът.

Джеймс Коми бе уволнен от Доналд Тръмп от поста директор на ФБР през май 2017 г. и оттогава е много критичен към президента.

Като специален прокурор Мълър трябва да установи дали руски представители са се намесили в предизборната кампания през 2016 г. и дали има съглашателство между руски длъжностни лица и щаба на Тръмп.

Във вчерашните си туитове Тръмп попита защо Мълър се фокусира само върху него и предизборния му щаб, а не разследва и демократите. Той добави, че "ловът на вещици" срещу него е започнал от "лъжливо досие", за което са платили "мошеничката Хилари" Клинтън и Демократическата партия.

Тръмп в офанзива след среща с издателя на в. "Ню Йорк таймс"

Междувременно президентът отправи критики към противниците си от "отмиращата вестникарска индустрия" само часове, след като определи като успешна срещата си с издателя на в. "Ню Йорк таймс" Артър Грег Сълзбъргър. Тя бе организирана за обсъждане на често повтаряното от държавния глава на САЩ обвинение, че медиите са "враг на народа", пише британският в. "Гардиън". Тръмп обвини нюйоркското издание и в. "Вашингтон пост", че пишат негативни статии дори за големите му постижения.

Часове след като Белият дом потвърди, че е имало среща между Тръмп и Сълзбъргър, президентът заяви в Туитър, че статиите за вътрешните дискусии в неговото правителство "наистина излагат на риск живота на мнозина, не само журналисти". Освен това той подчерта, че свободата на медиите се комбинира със задължението за точно отразяване на новините.

Президентът на САЩ твърди, че 90 на сто от медийното отразяване на работата на неговата администрация е негативно. Той може би се позовава на изследване на консервативния Медия рисърч сентър, обхващащо най-четените медии, отбелязва британският вестник.

Тактиката на Тръмп обаче изглежда носи резултат. Проучване на Си Би Ес нюз вчера показа, че 91 на сто от поддръжниците на Тръмп вярват на информацията, получена от президента и само 11 на сто - на водещите медии.