Служители па американските правоприлагащи органи вчера претърсиха имоти в Ню Йорк, свързани с Виктор Векселберг - санкциониран руски милиардер и олигарх, предава телевизия ЕнБиСи, цитирана от БТА. Претърсването беше извършено в период, когато Вашингтон се опитва да използва санкции и конфискации на собственост, за да окаже натиск върху Москва да спре инвазията си в Украйна, предаде Ройтерс.

Представител на Ройтерс е видял служители на ФБР и разследващи агенти на министерството на вътрешната сигурност да изнасят кутии и сейфове от жилищна сграда на Парк авеню в Манхатън, където според ЕнБиСи, има имот, свързан с Векселберг.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Агенти са претърсили и свързана с Векселберг недвижима собственост в Саутхемптън, щата Ню Йорк, съобщи още медията.

Говорителка на ФБР потвърди, че агенти са били на двата адреса в Манхатън и Саутхемптън, но не даде повече подробности.

За момента не е ясно какво разследват агентите, той като в САЩ Векселберг нe са повдигнати обвинения.

Снимка: БТА/АП

През 2018 г. Вашингтон наложи санкции на Векселберг заради предполагаемата руска намеса в изборите през 2016 г., както и през 2022 г. заради връзките му с руския президент Владимир Путин.

Векселберг притежава групата компании "Ренова", която работи в руския енергиен сектор, според американското финансово ведомство, което налага санкции.

Снимка: БТА/АП

През 2016 г. руските власти са арестували двама сътрудници на Векселберг за подкуп на длъжностни лица, свързани с проект за производство на електроенергия, съобщи финансовото ведомство.

През април испанската полиция конфискува суперяхтата на Векселберг "Танго" по искане на прокурори от САЩ, които бяха получили нареждане за изземване на плавателния съд.

Снимка: БТА/АП

Прокурорите от САЩ обвиниха Векселберг в прикриване на собствеността му върху "Танго" и подвеждане на американски банки да обработват трансакции, свързани с яхтата.

Оттогава "Танго" е закотвена край Палма де Майорка.

Снимка: БТА/АП