Съд в Лондон облекчи ограниченията, наложени върху банковите сметки на бизнесмена Пьотр Авен, които са били използвани за плащане на разходи в лондонското му имение.

Според Bloomberg съдът е разрешил на санкционирания руски милиардер да плаща за "стоки от първа необходимост". Адвокатите настояват, че банковите сметки са били напълно размразени. Националната агенция за борба с престъпността (NCA), която замрази сметките на Авен, е предлагала всичко да бъде оставено както е, за да се даде възможност за разследване в Обединеното кралство и други държави.

По време на съдебното заседание е станало ясно, че от 15 март насам основните нужди на Авен се покриват от съпругата му Екатерина. Според източник на Bloomberg месечните разходи на Авен възлизат на 140 000 паунда. По-голямата част от парите отиват за заплащане на охраната и застраховката на колекцията от произведения на изкуството, която се оценява на 300 милиона паунда. Заради санкциите Пьотр Авен има право да харчи за себе си не повече от 2500 паунда месечно, заяви през май източник, близък до обкръжението на милиардера.

По-рано британските власти замразиха сметките на Авен в рамките на наказателно разследване за избягване на санкциите, наложени му след руската инвазия в Украйна. През май служителите на NCA претърсиха дома му и иззеха 30 000 паунда. Според Bloomberg разследващите са попаднали и на следите на над три милиона паунда, преведени от Австрия в Обединеното кралство часове преди налагането на санкции на бизнесмена.

На 28 февруари, заради нахлуването на Русия в Украйна, ЕС наложи санкции на руски официални лица и бизнесмени, включително на собствениците на консорциума "Алфа-груп" Михаил Фридман и Пьотр Авен. На 1 март Фридман и Авен решиха да напуснат борда на директорите на Алфа Банк. На 15 март Обединеното кралство наложи санкции на Фридман и Авен.

В разговор с репортери Фридман и Авен нарекоха санкциите несправедливи и се оплакаха от свързаните с тях финансови ограничения. Например Авен заяви, че не знае дали сега може да наеме чистачка, а Фридман - че не знаеше как да плати за услугите ѝ.