Бут отпътува с малък чартърен полет, заяви служител на летището в Банкок, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Началникът на криминалната полиция в тайландската столица уточни пред Франс прес, че е съпроводил лично бившия офицер от съветските военновъздушни сили до американски реактивен самолет. Виктор Бут е охраняван от шестима американски агенти.
"Тайландското правителство одобри екстрадицията на Бут. Той ще бъде екстрадиран веднага щом САЩ бъдат готови", съобщи по-рано премиерът Абхисит Веджаджива.

43-годишният бивш офицер от съветските ВВС, наричан "Търговеца на смърт", бе задържан в Банкок през март 2008 г. след среща с агенти на американското разузнаване, представили се за бунтовници от колумбийската лява партизанска групировка "Революционни въоръжени сили на Колумбия" (ФАРК). Срещу Виктор Бут в САЩ са повдигнати обвинения в трафик на оръжия за диктатори и конфликтни зони в Африка, Близкия изток и Южна Америка. Той може да бъде осъден на доживотен затвор в САЩ.
Случаят с бившия съветски офицер предизвика дипломатически конфликт между Съединените щати и Русия.

След ареста му световните агенции съобщиха, че Виктор Бут търгува с оръжие, произведено в заводи в Украйна, Молдова и България. Тогава беше цитиран и неговият помощник Смулян, според който оръжие за $5 млн. за Колумбия се намира в България.

Адвокатът на Бут - Виктор Буробин, пък заяви, че решението на тайландското правителство е незаконно.

По-късно министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че екстрадицията на Виктор Бут в САЩ е "крайна несправедливост" и Русия "ще продължи да го подкрепя с всички средства", предаде АФП.
Руското министерство на външните работи определи решението на Тайланд да екстрадира Бут като незаконно, лишено от рационално обяснение и резултат от безпрецедентен натиск от страна на Вашингтон.

Русия поиска от властите в САЩ незабавен консулски достъп до Виктор Бут,  съобщи заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му Виктор Бут е руски гражданин и притежава всички права, които всеки гражданин на Русия има, ако попадне в беда. По мнението на министъра екстрадирането на Бут е пряко следствие от големия политически натиск, който Вашингтон оказал на властите в Тайланд.

Администрацията на Обама се готви за ответна реакция на Русия на екстрадирането в САЩ на обвинения в трафик на оръжия Виктор Бут, но американски служители се надяват, че "рестартираните" отношения с Москва ще устоят на бурята, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на Държавния департамент Пи Джей Кроули каза, че екстрадирането на Бут от Тайланд вероятно "ще разбуни" отношенията, но като цяло те са зрели и евентуални разногласия могат да бъдат преодолени.

*Текстът е актуализиран към 20.30 ч.