Според данни, публикувани в "Айриш Таймс" (The Irish Times) към началото на май, двете най-популярни партии в Ирландия са лявоцентристката националистическа "Шин Фейн" (ШФ) и центристката "Фина Гейл" (ФГ), като и двете се радват на около 23% одобрение сред избирателите. Докато това са отлични новини за ФГ, чиято популярност между юни и септември м.г. гравитираше около 18%, то за ШФ това е осезаема стъпка назад на фона на подкрепата от 34%, на която партията се радваше до септември м.г. Най-популярен от политическите лидери е Михол Мартин от "Фина Фойл" (ФФ) с 46%, но партията му заема трето място с 20% доверие сред избирателите - резултат, който остава почти непроменен от юни 2021 г. насам.

На 20 май RTÉ One организира едночасов дебат между осем кандидати, издигнати в избирателния район Мидландс-Северозапад - Питър Кейси, Бари Коуен, Люк Минг Фланаган, Сиърше Макхю, Крис Макманъс, Полин О'Райли, Педар Тобийн и Мария Уолш, пише БТА.

Основна тема за независимия кандидат Кейси беше миграцията. По негови думи, Мидландс-Северозапад може да очаква "абсолютно цунами" от имигранти. Въпреки това твърдение, Кейси отрича да е настроен срещу мигрантите. Поведението и изказванията му предизвикаха Макхю, която също е независим кандидат, да го определи като клоун.

Основният приоритет на Тобийн, лидера на партия "Единство", беше националният суверенитет на Ирландия. Според него възможно решение по въпроса за цялостта на Ирландия е разделянето на острова на три държави.

Подобно решение предлага Кейси за намирането на изход на конфликта между Израел и палестинците. Според него районът трябва да бъде разделен на три държави - Израел, Газа и Западен бряг. О'Райли от Партията на зелените споделя мнението на Макхю, че Ирландия трябва да остане неутрална.

Действащият евродепутат Фланаган, който през 2014 г. бе избран като независим кандидат, а в Европейския парламент е член на Групата на левицата, заяви, че подкрепя прекратяване на огъня в Украйна. Коуен от ФФ заяви: "Трябва да работим с Европа, за да отблъснем заплахата Путин".

Изглежда и осмината дебатиращи са единодушни, че агресията на Русия срещу Украйна има негативни последствия. Разминаване в мненията се появява при въпроса каква роля трябва да играе Европа съответно и Ирландия във войната в Украйна. Предвид ирландския неутралитет (страната не членува в НАТО) и държавната система с тройна защита по отношение на изпращането на войски в друга страна (за да се случи това, първо е необходим мандат от ООН, после одобрение от правителството и накрая одобрение от парламента на Ирландия), изглежда по-големите партии са на мнение, че процесът може да бъде облекчен, докато опозицията не е съгласна и изглежда по-скептична към намеренията на Европа.